info
Esperem que us agradi la nostra nova publicació digital.

Lluitadors per la pau

Elie Wiesel

Eliezer Wiesel (en hongarès: Wiesel Lázár) (30 de setembre de 1928, Sighetu Marmaţiei, actual Romania) és un escriptor hongarès de nacionalitat romanesa que ha sobreviscut als camps de concentració nazis. Ha dedicat tota la seva vida a escriure i a parlar sobre els horrors de l'Holocaust, amb la ferma intenció d'evitar que es repeteixi al món una barbàrie similar.

El 16 de maig de 1944 la família Wiesel, com d'altres famílies jueves, es va embarcar en un tren rumb al camp d'extermini de Birkenau. "És la primera parada, després vénen Auschwitz i Buchenwald. És negra nit, al costat de tants altres jueus assassinats o supervivents, la tenebra de fora engoleix les nostres entranyes d'humanitat, la nostra font de profunda compassió." La nit (1956-1958), el títol que més fama li ha donat.

Wiesel va néixer el 1928 i als 16 anys va ser arrestat pels alemanys, com els altres jueus del seu poble quan el nazi Ferenc Szálasi va prendre el poder per la força i va enderrocar el regent hongarès Miklós Horthy. Va sobreviure als camps de concentració d’Auschwitz i Buchenwald, i va ser alliberat per les forces aliades l'11 d'abril de 1945. El pare, Shlomo; la mare, Sarah, i la seva germana petita, Judith «Tzipora» van morir, però les dues germanes grans, Hilda i Bea, van aconseguir sortir-ne amb vida. Va estudiar a la universitat de la Sorbona, a París, i després va treballar per diaris d'Israel, França i els Estats Units, on es va establir el 1956.

És autor de la Trilogia de la Nit, tres novel·les sobre les vivències d’aquells anys de repressió i mort (La nit, L'alba i El dia): "I swore never to be silent whenever and wherever human beings endure suffering and humiliation. Silence encourages the tormentor, never the tormented."
ALT1

Elie Wiesel