info
Esperem que us agradi la nostra nova publicació digital.

Lluitadors per la pau

Nelson Rolihlahla Mandela

«Tot sembla impossible fins que es fa realitat»

Nascut a Umata (Sud-àfrica) el 18 de juliol de 1918, és el símbol de la lluita que va conseguir acabar amb el règim d’apartheid.

L’any 1944 es va incorporar a l’activisme polític com a membre del Congrés Nacional Africà (CNA) i va iniciar la seva llarga lluita contra la minoria blanca que promovia la segregació racial. Advocat de formació va denunciar les lleis d’apartheid impulsades pel Partit Nacional Afrikaner l’any 1948. L’acció no-violenta del CNA va crear una important xarxa de resistència arreu del país i això va provocar la seva il·legalitzció l’any 1960. L’any 1961, Mandela funda la branca militar del CNA, l’Umkhoto We Sizwe, que sespecialitza en actes de sabotatge contra objectius militars. La feina conjunta dels serveis d’intel·ligència sud-africans i americans va permetre el seu empresonament, l’any 1967, condemnat a cadena perpètua i treballs forçats.

Convertit en símbol contra la segregació racial va gaudir d’un fort suport internacional que va culminar amb el seu alliberament l’onze de febrer de 1990, després de 27 anys a la presó. En el seu retorn a la política activa va impulsar polítiques de perdó, reparació i reconciliació fins que l’any 1994 es va convertir en el primer president de la República de Sud-àfrica, escollit a les primeres eleccions no racials de la història del país. Precisament amb el darrer president de la Sud-àfrica de l’apartheid, Frederik de Klerk, havien estat guardonats l’any anterior, el 1993, amb el Premi Nobel de la Pau.

ALT1

Nelson Rolihlahla Mandela