info
Esperem que us agradi la nostra nova publicació digital.

Píndoles escrites

Augment constant dels refugiats pel canvi climàtic

tibet

Només al sud-est asiàtic, esdeveniments climàtics extrems com l’augment del nivell del mar i onades per tempesta "podrien causar pèrdues econòmiques de 230 mil milions de dòlars, o l’equivalent al 6,7 per cent de la RNB, cada any, posant en perill la supervivència de milions de persones”, com afirma Bart Édes, director de la Divisió de Reducció de la Pobresa, Gènere i Desenvolupament Social del Banc Asiàtic de Desenvolupament (ADB). Els costos d’adaptació al canvi climàtic per a Àsia i el Pacífic s’estimen en uns 40 mil milions de dòlars anuals.

L’augment del nivell del mar afecta especialment els més pobres dels pobres que viuen en zones costeres a 10 metres sobre el nivell del mar i en les petites illes estat. Ja enfrontant-se a les conseqüències d’un entorn canviant, algunes illes del Pacífic (incloent Kiribati, Samoa, Illes Salomó, Tuvalu i Vanuatu), també es troben entre els considerats països menys desenvolupats, cosa que suposa que disposen de recursos limitats per implementar mides per poder ajudar a qui té necessitat.

"Al voltant de 100 milions de persones serien afectades per una pujada d’un metre del nivell del mar. Hi ha més de 30 petites illes estat en desenvolupament que podrien veure’s impactades per l’augment del nivell del mar, així com les poblacions dels grans deltes d’Egipte, Bangla Desh, Níger i Vietnam, segons Mary-Elena Carr, directora associada del Centre Climàtic de Columbia a Nova York. Afegeix també que, a principis del segle XXI sembla probable que inundacions freqüents siguin una realitat.

Una clara comprensió de la situació de la supervivència de les persones de les regions del Pacífic es fa difícil degut a la manca de dades. Malgrat que les illes estan escampades per una vasta àrea geogràfica, la seva població i extensió fan d’ella una regió comparativament petita que tendeix a ser passada per alt en els debats internacionals sobre canvi climàtic. La infraestructura i l’habitatge dels pobres no pot resistir ciclons, inundacions, esllavissaments o onades gegantines, conjunt de fenòmens que s’ha vist exacerbat per l’augment del nivell del mar accelerat. En la regió, la migració relacionada amb el canvi climàtic fa un camí cap a l’interior, entenent que la gent fuig cap a les illes principals, ja que normalment no tenen els mitjans per marxar a l’estranger.

Ens podem plantejar temes de protecció en aquesta situació. Els desplaçats interns no estan protegits per cap marc legal vinculant internacionalment. Sovint han de fer front a discriminacions així com a una major vulnerabilitat davant l’explotació i la violència. Els desplaçats interns es veuen amb freqüència privats de drets als serveis socials, mitjans de subsistència, llar i propietat.

En paraules de Kate Halff, cap de l’IDMC,"cal desenvolupar estratègies específiques per assegurar que els desplaçats per desastres trobin solucions duradores, incloent aquelles situacions en les que el retorn no és una opció”. Entre aquests mètodes es troben sistemes de monitoratge del desplaçament per seguir els moviments poblacionals i garantir respostes puntuals i adequades així com aproximacions conjuntes dels actors de la reducció de riscos per desastres, desenvolupament i humanitaris.

Per subratllar las característiques clau i els reptes del desplaçament, “Protegir els Drets Humans de les persones desplaçades internament en els desastres naturals – Reptes en el Pacífic”, un estudi recentment publicat per l’Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans comparava els casos i les respostes a Samoa, les Illes Salomó i Papua Nova Guinea. Tot i indicar les imperfeccions més importants en la resposta governamental a les necessitats dels desplaçats interns, l’estudi assenyala que la planificació i les mesures de prevenció per atendre’ls eren inadequades. Afegeix que els responsables polítics no han tingut en compte les queixes dels desplaçats ni fins i tot els han reconegut com a “desplaçats interns”. Es refereixen a ells com “afectats” o “sense llars”.

"Molts canvis s’estan produint dins d’un país pel canvi climàtic. Cal prendre moltes decisions sobre on, com i a qui assentar de nou.”, conclou la representant regional per al Pacífic de OACDH, Matilda Bogner. A més, els sistemes jeràrquics tradicionals en alguns països exclouen certs grups de la presa de decisions. "Les dones són sistemàticament excloses del poder de decisió en la majoria dels països del Pacífic”, va dir en Bogner.

Els esforços de reassentament són més complicats per temes de terra en les illes, on la majoria del territori és propietat en general de diferents comunitats i individuals i no està disponible per a l’ús públic. Com els governs de la regió depenen en gran mesura de l’ajuda internacional al desenvolupament, “els governs donants també tenen una responsabilitat per promoure i protegir els drets humans en el Pacífic”, assenyala el mateix estudi de l’OACDH.

Comprendre la migració ambiental a Àsia i el Pacífic és de cabdal importància per adoptar polítiques i programes capaços de fer front als fluxos migratoris futurs en la regió, segon deia un document recent del ADB.

Ja que el nombre de persones desplaçades de les seves llars tant per esdeveniments climàtics sobtats com per fenòmens que van apareixent lentament s’incrementarà, molts aspectes de les polítiques migratòries (incloent-hi financeres) hauran de crear solucions per beneficiar tant a les persones que arriben com a les comunitats acollidores.


Rousbeh Legatis

Politòleg i periodista, especialitzat en temes de pau i conflictes, així com en el paper dels mitjans de comunicació en la construcció de la pau.

 
Un enorme 90 per cent de tots els desplaçaments per desastres dintre de les fronteres d’un país en un any estanr causats per desastres relacionats amb el clima, segons dades del Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC). 38,3 milions de dones, homes i infants es veuen obligats a desplaçar-se, sobretot per inundacions i tempestes. Dels 16 països amb un risc més alt de poder ser afectats per canvis mediambientals en els propers 30 anys, 10 són asiàtics, d’acord amb l’Índex de Vulnerabilitat de Canvi Climàtic publicat per la consultoria de riscos globals, Maplecroft.